lördag 26 januari 2013

Hur man brygger te

Använd en tekanna av glas, porslin, keramik, rostfritt stål eller silver. Aldrig aluminium eftersom det påverkar smaken. De bästa tekannorna är gjorda av porslin eller keramik.

Mät upp lagom mängd rent, friskt vatten från kranen i en kastrull. Sätt kastrullen på spisen. 

Tesorten avgör hur vattnet ska värmas. För svarta teer och oolongteer ska vattnet knappt nå kokpunkten. Hos gröna teer bör vattnet inte bli mer än 70 grader. Vattnet börjar aldrig stå och stormkoka, då blir det syrefattigt och teets smak försämras. När vattnet är så varmt som önskas, häll det i tekannan och mät upp en tesked te per kopp och en tesked för kannan.

Låt teet dra i 3 minuter om det är småbladigt eller 5-7 minuter om det är storbladigt. Teet bör inte dra längre, då kan det bli beskt. Lägg hellre i mer te om du vill ha starkare smak.

Dricker du te med mjölk, häll först mjölken i koppen. Mjölken blandar sig bättre med teet då. Efter behag kan man sedan smaksätta teet med socker, honung, kanelstång eller citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar